FINAL SALE – Vähintään 25% alennus valituista tuotteista OSTA NYT

h1

Martin Ødegaard: Ødegaðard: Hyviä asioita tulee niille, jotka odottavat

11teamsports oli Lontoossa Martin Ødegaardin kanssa Nike Mad Ready Packin kuvauksissa, ja VERSUS-lehti haastatteli Martinia tässä yhteydessä. Jos haluat lukea haastattelun alkuperäisen version, löydät sen VERSUSin verkkosivuilta.

MØ:n tarina todistaa, että kärsivällisyys on valttia.

Kuinka paljon elämä voi muuttua 10 vuodessa? Kysy Martin Ødegaardilta; hän sanoisi, että paljon. 

Nyt on vuosi 2024, ja tänään, sateisena torstai-iltapäivänä Lontoon liepeillä, tapasimme kuullaksemme hänen tarinansa. Kun alamme jutella, tunnen valtavan tuttuuden tunteen, aivan kuin olisin tuntenut hänet jo vuosia. Sitten tajusin, että jollain tavalla olen tuntenut hänet; me kaikki olemme tunteneet. 

Norja on kuuluisa tarinoistaan, ja vain vajaat kymmenen vuotta sitten Drammenissa eräs viisitoistavuotias oli aloittamassa omaa tarinaansa, joka muuttaisi hänen elämänsä ikuisesti. Hän oli kotikaupungin sankari, josta tuli maailmanlaajuinen ihmelapsi, eikä kukaan - ei edes hän itse - osannut ennustaa, mitä siitä seuraisi. Maailma odotti: minne Martin Ødegaard menisi? Monet soittivat, mutta Real Madrid teki hänelle tarjouksen, josta hän ei voinut kieltäytyä.

Mutta eihän se ole koskaan niin yksinkertaista?

Ihmelapsen tarina voi joskus olla todella armoton; jalkapallomaailma unohtaa sen usein. Muutto pois kotoa on muutenkin vaikeaa, puhumattakaan siitä, että muuttaisi teini-ikäisenä maanosan toiselle puolelle maailman suurimpaan seuraan, jossa miljoonat silmät ovat kiinnittäneet sinuun katseet - jalkapalloilun poikanen, joka ei ole vielä valmis nousemaan täyteen lentoon. Tällainen oli Martinin todellisuus, ja hetkessä monet olivat jo hylänneet sadun ja kirjoittaneet hänet pois ennen kuin muste oli edes ehtinyt kuivua. Sillä välin hän kirjoitti omaa tarinaansa omilla ehdoillaan.
Tässä on opittavaa. Jalkapallossa on tapana unohtaa ihminen pelaajan takana. Joka kausi näyttämö on jälleen kerran valmis: enemmän pelejä, enemmän katsojia, enemmän paineita. Epäonnistumisista oppiminen ei ole helppoa, saati sitten, kun virheet ovat miljoonien silmien alla. Tämän todellisuuden lähestyminen aikuisena on vaikeaa; teini-ikäisenä se on kaksinkertainen tehtävä.
Martinin kohdalla olemme seuranneet hänen kasvuaan pojasta mieheksi, nähneet hänen nousunsa ja laskunsa - kymmenen vuoden matkan koettelemukset ja vastoinkäymiset, joista me kaikki voimme oppia. Se on tarina kestävyydestä, sinnikkyydestä ja todiste siitä, että kärsivällisyys on hyve. Hän astui syrjään nähdäkseen suuremman kokonaisuuden, ja uransa ollessa täydessä kukoistuksessa hän saa vihdoin ansaitsemansa kukkaset johtaessaan seuran ja maan uusiin aikakausiin menestystä silmällä pitäen. 
 

Kysyn siis uudelleen: kuinka paljon elämä voi muuttua 10 vuodessa?

VERSUS puhui Martinin kanssa - Niken "Mad Ready" -pakkauksen kuvauksissa 11teamsportsin kanssa - hänen matkastaan, esteiden voittamisesta ja johtajan roolista maailman suurimmalla näyttämöllä.

Nike Mad Ready Pack

h2

VASTAUS: VERS: Ensinnäkin, miten voit?
Martin Ødegaard: Olen kunnossa. En voi valittaa. Aina hyvää.

On tärkeää tutustua sinuun, henkilöön, yhtä hyvin kuin sinuun, pelaajaan. Jos sinun pitäisi kuvailla itseäsi yhdellä lauseella, mikä se olisi? 
Se on aika vaikeaa. Luulen, että olen rauhallinen, rento ihminen - joku, joka on läheinen läheisilleen. 

Ja miten se näkyy kentällä?
Luulen, että laitoin paljon persoonallisuuttani kenttään. Mutta samaan aikaan se, mitä näkee kentällä, eroaa siitä, kuka olen kentän ulkopuolella. Mielestäni kentällä on paljon enemmän aggressiivisuutta. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin rauhallinen ihminen. Käsittelen mielestäni paineet hyvin, ja yritän aina tehdä oikeita päätöksiä. Joten uskon, että käytän sitä hyvällä tavalla. 

Onko urasi aikana ja sitä ennenkin ollut ihmisiä jalkapallon parissa tai sen ulkopuolella, jotka ovat muokanneet sinusta nykyistä persoonaa ja pelaajaa? 
On niin monia, jotka ovat auttaneet minua tulemaan sellaiseksi kuin olen tänään: perheeni tietenkin, valmentajani ja joukkuetoverini. Olen oppinut niin paljon kaikenlaisilta eri ihmisiltä, ja yritän vain poimia pieniä asioita ympärilläni olevilta ihmisiltä. Näin minusta on tullut se ihminen, joka olen tänään.

Kun aloitit urasi, sinuun liitettiin nopeasti leimoja. Miten sopeuduit näin suureen muutokseen elämässäsi? 
Se oli minulle tuolloin melko suuri askel. Olin vasta 15-vuotias, kun aloitin pelaamisen Norjassa ja sitten myös maajoukkueessa, joten kaikki tämä huomio oli suuri muutos elämässäni. Yhtenä päivänä kävin koulua ja tein kaikkia tavallisia asioita, ja sitten yhtäkkiä olin kaikkialla. Mutta uskon, että suhtauduin siihen hyvin keskittymällä siihen, mikä oli minulle tärkeää: kovaan työntekoon ja jalkapallosta nauttimiseen - niin suhtauduin siihen. 

Sanoisitko, että se on muokannut sinusta nykypäivän persoonaa?
Luulen niin. Luulen, että olen kokenut paljon. Olen vielä aika nuori, mutta olen saanut paljon kokemusta matkan varrella. On ollut ylä- ja alamäkiä koko ajan, mutta se on ehdottomasti auttanut minua tulemaan sellaiseksi kuin olen nyt. 

h3

Kun olit 18-vuotias, monet sanoivat, että se oli sinulle "make or break" -hetki. Mielestäni urasi on kuitenkin kumonnut tämän ja osoittaa, että kärsivällisyys on valttia. Miten suhtauduit niihin odotuksiin, joita sinuun kohdistettiin ennen Arsenalissa oloasi?
Niin, kuten sanoit, ihmiset ovat puhuneet minusta siitä asti, kun olin niin nuori. Sitten kun menin Madridiin, se oli iso juttu kaikille. Ja sitten yhtäkkiä olin Alankomaissa, enkä ollut kukaan. Kaikki luulivat, että menisin vain alas ja alas ja alas. Luulen, että se on osa jalkapalloa; se on hyvin vuorovaikutteista, jos niin voi sanoa. Jos pelaat hyvin, olet maailman paras, jos et, olet huonoin. Siinä välissä ei ole mitään. Minä yritän vain suhtautua siihen hyvällä tavalla ja katsoa sitä omilla silmilläni ja ympärilläni olevien ihmisten silmin. Kuuntelen ihmisiä, jotka merkitsevät minulle jotain, valmentajiani. Ja luulen, että se on vain minun tapani käsitellä sitä. Keskityn vain itseeni, hyviin ihmisiin ja oikeisiin ihmisiin - ja teen samalla kovasti töitä. 

Pohjois-Lontooseen saavuttuasi olet päässyt hyvin pitkälle omillesi. Olet nuori kapteeni, joka työskentelee nuoren valmentajan, Mikelin, kanssa, ja olet sekä seuran että maan kannalta keskeisessä asemassa kahdessa kasvavassa projektissa. Mitä se merkitsee sinulle, ja kuinka jännittävää se on urasi kannalta? 
Se, mitä täällä ja maajoukkueessa tapahtuu, on niin hienoa. Ennen kuin liityin seuraan, pomo [Mikel] kertoi minulle kaiken, mitä hän halusi tehdä seuran kanssa, mikä oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi tulin tänne; halusin olla osa sitä. Kun hän kertoi minulle suunnitelmistaan joukkueen, seuran ja itseni suhteen, tunsin, että se oli oikea askel. Olen ollut niin onnellinen saapumisestani lähtien, ja olen tyytyväinen siihen, mitä teemme seurana.

Kapteenina roolisi ulottuu myös seuran ulkopuolelle. Miltä tuntuu olla niin keskeinen osa intohimoista kulttuuria kentällä, sen ulkopuolella ja myös katsomossa?
Luulen, että seura vain sopii minulle kulttuurin kanssa, jonka olemme rakentaneet tänne, ja kaiken, mitä teemme yhdessä: fanit, pelaajat ja henkilökunta. Kaikki ovat nyt niin yhdessä, ja uskon, että se on yksi menestyksemme avaintekijöistä. Siksi meillä menee niin hyvin. Ilmapiiri seuran ympärillä ja stadionilla on uskomaton. Se on vain jotain, mitä teemme yhdessä, ja mielestäni on tärkeää, että se jatkuu. Kaikki seuran työntekijät ovat tärkeitä, ja heidän on tunnettava itsensä tärkeiksi. 

Kun liityit joukkueeseen ensimmäisen kerran, teit sen pandemian aikana, jolloin stadionit olivat tyhjiä. Nyt ilmapiiri on kuitenkin taas parhaimmillaan. Tuntuu kuin fanit olisivat hyväksyneet sinut kuin olisit syntynyt ja kasvanut Pohjois-Lontoossa. Miltä tuntuu kutsua tätä paikkaa kodiksi, ja kuinka tärkeitä fanit ovat olleet seuran nousun kannalta?
Kyllä, fanit ovat olleet meille niin tärkeitä. Kuten sanoit, kun tulin tänne, täällä oli lock-down, ei ollut faneja. Fanit antavat meille niin paljon, ja oli surullista pelata siellä ilman sitä energiaa ja intohimoa, jota he tuovat mukanaan. Olemme nähneet nyt, varsinkin viime peleissä, kuinka paljon he antavat meille energiaa ja voimaa, jotta voimme jatkaa ja ponnistella koko ajan. Joten kyllä, tuntuu mahtavalta pelata siellä joka kerta ja saada sitä tukea. Tunnen oloni kotoisaksi täällä. Se on erityinen tunne, enkä pidä sitä itsestäänselvyytenä.

Arsenal on tunnettu suurten lahjakkuuksien tuottamisesta, ja seuran lähi- ja kaukaisempi tulevaisuus näyttää niin valoisalta. Miten vaalit itsesi ja ympärilläsi olevien menestystä, ja mitä olet oppinut, jonka voisit välittää seuran tuleville johtajille? 
Yksi päätavoitteistamme on voittaa pokaaleja, ja sitä me haluamme tehdä. Arsenal on seura, jonka pitäisi olla huipulla, ja siellä me kaikki haluamme olla. Sitä me kaikki jahtaamme nyt. Se on suuri unelma, ja sitä kohti työskentelemme. Meillä on paljon nuoria pelaajia, jotka paranevat koko ajan, joten kyllä, se on hieno merkki seuran tulevaisuudelle. Vaikka olemme nuori joukkue, meillä on kokemusta, ja kaikki pelaajat ovat kokeneet jo paljon. On ilo pelata heidän kanssaan, he ovat uskomattomia. Toivottavasti voimme saavuttaa yhdessä todella hyviä asioita.

h4

Se on historiallinen seura, jolla on historiallisia pelaajia, joista monet ovat kapteeneita: Tony Adams, Patrick Viera ja nyt sinä itse. Kapteenina toimiminen tarjoaa sinulle vielä paremmat mahdollisuudet jättää perintö seuraan. Sanotaan vaikka 20 vuoden päästä, miten haluaisit, että sinut muistetaan?
Haluan tietysti, että minut muistetaan pokaalien voittamisesta. Se on tavoite. Sitä me kaikki haluamme. Se on minulle tärkein asia. Mutta toivottavasti ihmiset muistavat minut myös hyvänä pelaajana, hyvänä ihmisenä ja hyvänä johtajana. 

Pelaat enemmän jalkapalloa kuin koskaan, mikä voi joskus aiheuttaa ongelmia sekä fyysisesti että henkisesti. Ulkopuolelta katsottuna monet sivuuttavat sen, mutta uskon, että siihen liittyy muutakin. Miten selviät näistä haasteista?
Mielestäni olemme ensinnäkin onnekkaita. Elämme unelmaa - pelaamme jalkapalloa joka viikko suurimmalla näyttämöllä - ja olen onnekas, kun saan tehdä kaikkia näitä asioita, joten en halua valittaa liikaa. Rakastan jalkapallon pelaamista, ja kyllä, joskus se voi olla vähän sekavaa, kun asiat ovat kiireisiä ja vähän hulluja. Joskus se voi olla rankkaa, ja väsyttää ja kaikkea sellaista, mutta kyllä, siitä on vain selvittävä ja jatkettava eteenpäin.

Mitä teet kentän ulkopuolella rentoutuaksesi?
Ihan tavallisia asioita: Netflix, PlayStation, tiedäthän. Yritän olla ajattelematta jalkapalloa liikaa silloin, kun en harjoittele tai pelaa, koska sitä on niin paljon koko ajan, ja haluan tehdä asioita eri tavalla, kun en ole töissä. Nautin siitä, että olen kotona ystävien tai perheen kanssa. 

Kentän ulkopuolella muoti on yksi asia, jonka pelaajat ovat ottaneet omaksi ilmaisukeinokseen, ja näimme sinut Lontoon muotiviikoilla Bukayon kanssa taannoin. Miten olet sitoutunut pelin tähän puoleen?
Rehellisesti sanottuna se ei ole aina ollut minulle henkilökohtaisesti suuri asia. Perheeni on aina ollut kiinnostunut muodista, ja heillä on ollut oma liike kotona. Oli siistiä olla siellä Bukayon kanssa, ja meillä oli hauskaa. 

Pelaajana saavutuksesi liittyvät usein läheisesti kentällä olemiseen. Mutta onko jalkapallon ulkopuolella jotain, josta olet ylpeä ja josta harvoin saat tilaisuuden puhua?
Se on hyvä kysymys. Sanoisin vain, että suhteeni ympärilläni oleviin ihmisiin. Minulla on paljon samoja ystäviä, joita minulla oli lapsena, ja minulla on suhde veljeeni, siskoihini - ihmisiin ympärilläni. Se on tärkein asia elämässä. Joten kyllä, olen siitä ylpeä.

Martin Odegaard käyttää Nike 'Mad Ready' Pack:ia, joka on nyt saatavilla 11teamsportsin kautta.

Nike Mad Ready Pack